فصل دوم پایان نامه و پیشینه نظری آموزش های فنی و حرفه ای عنوان این پژوهش می باشد که در ان به مبانی نظری و پیشینه تحقیق می پردازیم. 

 

 

 

آموزشهای رسمی و فنی و حرفه ای در ایران با ایجاد دارالفنون آغاز شد. در این مدرسه که در سال ۱۲۳۸(ه.ق) به منظور تربیت نیروی انسانی لازم در زمینه های اداری، علمی، فنی و پزشکی تاسیس شد شاگردان هم درسهای نظری داشتند و هم درسهای عملی. در زمینه آموزش صنعت در سال ۱۲۸۶(ه.ق) اولین هنرستان فنی با نام مدرسه ایران وکمال شروع به کار کرد و در سال ۱۳۰۳ به هنرستان صنعتی تبدیل شد. در زمینه کشاورزی در سال ۱۲۹۷(ه.ق) دبستان برزگر شروع به کار کرد که پس از انحلال بجای آن مدرسه فلاحت در تهران تاسیس شد. در زمینه آموزش خدمات در سال ۱۲۹۸ (ه.ق) مدرسه صنایع مستظرفه تهران به ریاست کمال الملک در رشته های هنری تاسیس شد. در سال ۱۳۴۹ با تصویب قانون کار آموزی، آموزش در صنعت به صندوق کارآموزی واگذار شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به لحاظ اهمیت یافتن استقلال و خودکفایی کشور و سامان بخشیدن به آموزشهای فنی و حرفه ای مورد توجه خاص قرار گرفت و به همین منظور شورای عالی هماهنگی آموزش های فنی و حرفه ای کشور برای سازمان بخشیدن به تشکیلات و پوشش دستگاههای متعدد،بعنوان مجری این نوع آموزشها در سال ۱۳۵۹ تشکیل شد. 

 

 

 

 

 از منظر نظريه سرمايه  انساني، آموزش عمومي موجد  سرمايه عمومي است و آموزش فني و حرفه اي موجد سرمايه اختصاصي است، مزيت سرمايه دوم اين است كه به اتكاي مهارت هاي كسب شده دارندگان آن را براي به دست آوردن جايگاه هاي شغلي بيشتر آماده مي سازد و همين بينش باعث گرديده است كه در بيشتر كشورهاي جهان حتي در سيستم هاي تعليم و تربيت آن ها از دیر بازدركنار مقاطع تحصيلي آموزشهای عمومي،آموزش هاي فني و حرفه اي نيز مورد نظر واقع گردند (بیکر 1964، ص 125). از جمله آن کشورها می توان از هند نام برد که  از زمان شروع برنامه ريزي در این کشور در سال 1950 تا كنون دولت آن همیشه بر افزايش فرصت هاي اشتغال و نهايتا ريشه كني بيكاري از كشور تاكيد داشته است. به اين منظور سرعت بخشيدن به نرخ هاي پس انداز و سرمايه گذاري و افزايش سطح بهره وري از اهداف اوليه پنج برنامه پياپي اين كشور بوده است. با اين وجود نرخ بيكاري در ميان جوانان به دليل كمبود امكانات افزايش يافته است. به اين جهت کشورسياست هاي ديگري راكه اغلب آن ها بر اشكال مختلف آموزش هاي فني و حرفه اي متكي است به اجرا گذاشته است كه از جمله روشهاي مهم پذيرش حرفه گرايي   در آموزش متوسطه در سال هاي 1986 و 1992 بود. اهداف طراحي شده براي سال هاي 1995 و 2000 سوق دادن 10 تا 25 درصد از دانش آموزان دبيرستاني براي مطالعه در زمينه هاي حرفه اي فراتر از دريافت گواهي امتحانات دبيرستان بود. 

 

 

 

 

 

 

فهرست مطالب

چارچوب نظری و پیشینه پژوهش آموزش های فنی و حرفه ای

2-1-مقدمه    8
2-2- ضرورت آموزش و بالندگی نیروی انسانی    12
2-3- تاریخچه آموزش های فنی و حرفه ای در جهان و ایران    16
2-4-آموزش فنی و حرفه ای    18
2-5- واژه شناسی آموزش فنی و حرفه‌ای    20
2-6- آموزش در زندان    21
2-7- مهارت    22
2-8-سازمان آموزش فني و حرفه اي كشور  (TVTO)    22
2-9- کارآفرینی ، تعریف و اهداف آن    23
2-10- مبانی تئوریک آموزش های فنی و حرفه ای    25
2-11-ضرورتها و الزامات آموزش مهارت های فنی و حرفه ای    31
2-12- نقش آموزش های فنی و حرفه ای در تربیت نیروی انسانی    35
2-13-تاثیر مهارت در اشتغال    39
2-14- رابطه آموزش های فنی و حرفه ای و اشتغال    43
2-15-آموزش های فنی و حرفه ای در زندان    50
2-16-ضرورت آموزش فنی و حرفه ای در زندان    54
2-17-تاریخچه‏ آموزش و اشتغال زندانیان‏ در نظام زندانبانی‏ انگلستان    57
2-18-آموزش و اشتغال زندانیان در قرن حاضر    61
2-19- مرور ادبیات و سوابق مربوطه    66
منابع و مآخذ    73
الف) منابع فارسی    73
ب) منابع خارجی    75