پایان نامه کارشناسی زمین شناسی با عنوان گزارش عملیات صحرایی جاده هراز- بی بی شهربانو- توچال (ورامین)

 
مقدمه 
زمین شناسی علمی است بسیار گسترده که در گند دهه اخیر پیشرفت های بسیار قابل توجهی نموده است و در مراکز دانشگاهی در سطوح مختلف تدریس می شود.دوره کارشناسی شامل واحدهای عملی متفاوتی برای کاربردی تر کردن آنچه بصورت تئوری تدریس می شود درس عملیات صحرایی در ترم آخر دوره کارشناسی برای بهره برداری از واحدهای از قبیل تکتونیک و مهندسی، سنگ شناسی، چینه شناسی و ... که طی تحصیل در این دوره آموخته شده است به مطالعه منطقه پیش بینی شده پرداخته است.
 
طرح عملیات صحرایی و مطالعه مسیر جاده هراز، بی بی شهربانو ومنطقه توچال ورامین انجام شد. در طی مسیر طبق راهنمایی های استاد و اطلاعات اندک خودمان به جمع آوری مشاهدات پرداختیم. در هر ایستگاه استاد محترم با تسلط کامل بر مشخصات منطقه و طبق تجربیات منطقه را معرفی کردند و ما علاوه بر یادداشت مطالب ایشان به جمع آوری فسیل و نمونه های دستی یا گرفتن عکس پرداختیم. و طبق آنچه باید در یک گزارش زمین شناسی ذکر شود مطالبی از جمله معرفی منطقه، مراحل کار در صحرا، تکتونیک منطقه، چینه شناسی و ارائه جداول و نقشه های تهیه شده را در گزارش خود گنجاندیم.
 
 
کلمات کلیدی:

ژئومورفولوژی

زمین شناسی

طرح عملیات صحرایی

گزارش عملیات صحرایی جاده هراز- بی بی شهربانو- توچال

 
 
 
معرفی منطقه وتاریخچه مطالعاتی 
منطقه مورد مطالعه ما دردامنه جنوبی البرز قرار دارد ،از نظر ژئومورفولوژی البرز به قسمتی از رشته کوههای حاشیه شمالی ایران اطلاق میشود که ازدره سفیدرود تا دره خوش ییلاق کشیده شده است وبخشی ازرشته جبال آلپ،هیمالیا است که درطی حرکات کوهزائی آلپ پایانی بصورت فعلی درآمده است . این کوهها ازنظر چینه شناسی وتکتونیک اختصاصات یکنواختی ندارد .
اظهار نظرهائی که ازمشخصات ساختمانی این قسمت ازالبرز شده متفاوت است پیلگر ضمن تاکید برسنکلینوریوم  چین خوردگی عمقی مرکزی البرز را بعنوان یکواحد مستقل تکتونیکی به نام  کوهزائی البرز بشمارمی آورد.بنا به عقیده بعضی از زمین شناسان البرز از ژئوسنکلینال بزرگی تشکیل شده که خود شاخه ای از ژئو سنکلینال ترکمنستان ـ قفقاز بوده است ورسوبهای این زئوسنکلینال پس ازچین خوردگی وبالا آمدگی رشته کوههای کنونی را تشکیل داده اند . آریور  معتقد بودکه درالبرز ناودیس بزرگی تشکیل شده که ازسوی شمال به دشت وسیع روسیه وازجنوب به فلات ایران محدود می شده وازشمال به جنوب تحت فشاربوده است.
 
مولفین قدیمی چون خانین  وباغدانف  البرز را یک ائوژئوسنکینال فرض کرده اند این فرضیه بر اساس وجود رسوبهای آتشفشانی ضخیم ائوسن معروف به سری سبز ( یا همان توفیتها ) پایه گذاری گردیده است. اما مطالعات بعدی ثابت کرده است که فعالیت آتشفشانی با وضعی شبیه البرز در ایران مرکزی ( حتی بلوک لوت نیز وجود داشته، بعلاوه تمام توفیتهای سبز البرز منشاء زیر دریائی نداشته وآثار گیاهی در چند محل در آنها مشاهده شده است بنابراین با ذکر دلایل فوق فعالیت آتشفشانی ائوسن منحصراً به ناحیه ائوژئوسنکینال البرز تعلق نداشته ونمی تواند البرز را از نظر تاریخچه ساختمانی از نقاط دیگر ایران متمایز ساخت به نظرنورون  قوس شمالی ایران ( آذربایجان، البرزوخراسان ) هیچوقت بزرگ ناودیس واقعی نبوده وتنها یک فرورفتگی است عقیده ترسکینسکی انحنای البرز در جنوب بدان جهت است که دشت روسیه به فرورفتگی خزر وفرورفتگی خزر به داخل فلات ایران فشار آورده وقوس البرز را بدین صورت در آورده است.
 
 
 
 
 
 
فهرست مطالب
 
فصل اول 1
1. 1 معرفی منطقه وتاریخچه مطالعاتی 1
2. 1 موقعیت جغرافیایی وحدودمنطقه: 4
1. 1 جغرافیای طبیعی وآب وهوا 5
- آب وهوا وشرایط اقلیمی 7
4 . 1 پوشش گیاهی 9
5. 1 راههای ارتباطی 9
6. 1 اطلاعات مختصری دربارۀ هیدرولوژی 10
 
فصل دوم 13
نحوه کار 13
هزار دره: 15
رودهن : 17
مسیر رودهن به دماوند : 17
علت ایجاد اشکال درندیتی یا فسیل دروغین: 18
ده آبعلی : 19
ستونهای منشوری ... 26
آب اسک : 26
 
فصل سوم 30

چینه شناسی وپالئوژئوگرافی 30

کوههای شهر ری: 30
- تمام ارتفاعات تا بالا  سازند الیكا (تریاس) 31
سازندهای موجود در ناحیه توچال: 35
پالئوزئوگرافی منطقه : 37
تشکیلات کرج: 39
 
فصل چهارم 41

زمین شناسی مهندسی و تکتونیک 41

تکتونیک البرز 41
حرکات تکتونیکی مهم 43
زمین ساخت منطقه: 46
گسل های منطقه : 48
زلزله در البرز مرکزی : 49
 
فصل پنجم 56

زمین شناسی اقتصادی 56

چکیده 56

زمین شناسی اقتصادی بیبیشهربانو: 58

معادن متروکه: 59

فعالیتهای اقتصادی ناحیۀ ایوانکی (دهکدۀ توچال) 63

معدن قدیمی امامزاده هاشم : 64
 
فصل ششم 65
1-6 آتشفشان دماوند 65
2-6 فعالیت آتشفشانی دماوند: 67
3-6 سنگ شناسی دماوند 68
سنگهای آذرین : 68
ضمائم: 72
مقدمه 73